Marchewki wykonane są z ciasta francuskiego i nadziewane serkiem ziołowym. Można je również nadziewać dowolnymi sałatkami lub też na słodko np. bitą śmietaną.
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 blat niemrożonego ciasta francuskiego (275 g)
1 jajko
1 łyżeczka kurkumy
200 g dowolnego serka
Metalowe rurki o długości 9 cm
Odrobinę masła do wysmarowania rurek
Marchewki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Ciasto rozwiń, potnij wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości 1-1,5 cm.
2.Rurki lekko natłuśc masłem. Od węższej części nawijaj paski by lekko nachodziły na siebie. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Jajko roztrzep. Kurkumę rozpuść w niewielkiej ilości wody, dodaj do jajka, wymieszaj dobrze. Każdą rurkę wysmaruj jajkiem. Dzięki kurkumie będzie bardziej pomarańczowa po upieczeniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut.
4.Po upieczeniu zostaw do przestygnięcia. Rurki delikatnie zsuwaj z foremek. Uważaj by ich nie połamać.
5.Serek przełóż do szprycy i napełnij rurki. Dla ozdoby można udekorować koperkiem.
Porady
Rurki napełniamy krótko przed podaniem, by zbyt nie namiekły.
Komentarze