Marchewki z ciasta francuskiego

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Marchewki wykonane są z ciasta francuskiego i nadziewane serkiem ziołowym. Można je również nadziewać dowolnymi sałatkami lub też na słodko np. bitą śmietaną.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 blat niemrożonego ciasta francuskiego (275 g)
    1 jajko
    1 łyżeczka kurkumy
    200 g dowolnego serka

    Metalowe rurki o długości 9 cm
    Odrobinę masła do wysmarowania rurek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rurki Przekąski

Marchewki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki 1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Ciasto rozwiń, potnij wzdłuż dłuższego boku na paski o grubości 1-1,5 cm.
  • Rurki 2. Rurki lekko natłuśc masłem. Od węższej części nawijaj paski by lekko nachodziły na siebie. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rurki 3. Jajko roztrzep. Kurkumę rozpuść w niewielkiej ilości wody, dodaj do jajka, wymieszaj dobrze. Każdą rurkę wysmaruj jajkiem. Dzięki kurkumie będzie bardziej pomarańczowa po upieczeniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut.
  • 4. Po upieczeniu zostaw do przestygnięcia. Rurki delikatnie zsuwaj z foremek. Uważaj by ich nie połamać.
  • 5. Serek przełóż do szprycy i napełnij rurki. Dla ozdoby można udekorować koperkiem.

Porady

Rurki napełniamy krótko przed podaniem, by zbyt nie namiekły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mąka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować