Dominika Świątek - Kozioł
Ślimaczki z ciasta francuskiego to wspaniała przekąska. Mogą być ciekawą alternatywą dla pizzy czy zwykłych kanapek. Ślimaczki z ciasta francuskiego są chrupiące i wypełnione smakowitym nadzieniem. W naszym przepisie przygotowujemy je na słono, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je też na słodko.
4.45 (203 ocen)
Ślimaczki z ciasta francuskiego są świetnym pomysłem na imprezę lub rodzinne spotkanie. Do tego jest to przepis bardzo łatwy do zrobienia. Ciasto francuskie możemy zrobić samemu, jednak jest to dość pracochłonne – ciasto wymaga wielokrotnego składania i wałkowania. Możemy jednak znaleźć ciasto francuskie w sklepach. Warto przed zakupem sprawdzić skład ciasta – niech będzie jak najkrótszy.
Ciasto francuskie ze sklepu wystarczy lekko rozwałkować, pokroić i zwinąć w ślimaczki. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy nafaszerować zgodnie z własnymi upodobaniami.
Zawijasy z ciasta francuskiego można nadziać zarówno na słono, jak i na słodko. W naszym przepisie ślimaczki z ciasta francuskiego faszerujemy nadzieniem a la pizza. Ser żółty, szynka, pieczarki i ketchup tworzą pyszną przekąskę. Możecie też spróbować nadziać ślimaczki z ciasta francuskiego farszem ze szpinaku i fety lub na przykład pastą warzywną.
Ślimaczki z ciasta francuskiego można też przygotować w wersji słodkiej. Posmarujcie ciasto czekoladą lub posypcie cynamonem z cukrem i pyszny deser gotowy!
Komentarze