Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • wyświetlono: 5684 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ślimaczki z ciasta francuskiego to wspaniała przekąska. Mogą być ciekawą alternatywą dla pizzy czy zwykłych kanapek. Ślimaczki z ciasta francuskiego są chrupiące i wypełnione smakowitym nadzieniem. W naszym przepisie przygotowujemy je na słono, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je też na słodko.

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 6 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 łyżki dobrego ketchupu
6 plasterków sera żółtego, lub ok. 150 g tartego sera
6 plasterków szynki lub innej wędliny,
5-6 pieczarek,
pół papryki (kolor dowolny)
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • 1. Ciasto rozwinąć, posmarować ketchupem, rozłożyć ser, szynkę, pieczarki obrać - pokroić w cieniutkie plasterki, rozłożyć na szynkę, to samo zrobić z papryką. Tak naprawdę dodatki możemy dodawać takie jakie chcemy, lub to co mamy pod ręką.
  • 2. Zwinąć ciasno w roladę, ostrym nożem pociąć na krążki ok 1,5 cm,
    blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać nasze ślimaczki na płasko, tak żeby się nie stykały, zachowując odstępy.
    Jajko roztrzepać i posmarować po wierzchu nasze ślimaczki.
    Piec ok 25 minut w temperaturze 180C.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego są świetnym pomysłem na imprezę lub rodzinne spotkanie. Do tego jest to przepis bardzo łatwy do zrobienia. Ciasto francuskie możemy zrobić samemu, jednak jest to dość pracochłonne – ciasto wymaga wielokrotnego składania i wałkowania. Możemy jednak znaleźć ciasto francuskie w sklepach. Warto przed zakupem sprawdzić skład ciasta – niech będzie jak najkrótszy.

Ciasto francuskie ze sklepu wystarczy lekko rozwałkować, pokroić i zwinąć w ślimaczki. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy nafaszerować zgodnie z własnymi upodobaniami.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Zawijasy z ciasta francuskiego można nadziać zarówno na słono, jak i na słodko. W naszym przepisie ślimaczki z ciasta francuskiego faszerujemy nadzieniem a la pizza. Ser żółty, szynka, pieczarki i ketchup tworzą pyszną przekąskę. Możecie też spróbować nadziać ślimaczki z ciasta francuskiego farszem ze szpinaku i fety lub na przykład pastą warzywną.

Ślimaczki z ciasta francuskiego można też przygotować w wersji słodkiej. Posmarujcie ciasto czekoladą lub posypcie cynamonem z cukrem i pyszny deser gotowy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskieślimaczkiślimaczki z ciasta francuskiego

Komentarze

Podobne przepisy

Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem

Dodane przez: Joanna Kryla

Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem

Paczkę ciasta francuskiego staram...

Ślimaczki feancuskie

Dodane przez: tatalia

Francuskie ślimaczki

Szybka przekąska idealna zarówno...

szasz

Dodane przez: Habibi Chi

Szaszłyki z ciasta francuskiego

Bardzo efektowny i smaczny sposób...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami

Dodane przez: Kasia_S

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i...

super szybka przekąska na małe...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem

Dodane przez: Di bloguje

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i...

To świetna przekąska nie tylko...

Pierożki z ciasta francuskiego

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Pierożki z ciasta francuskiego

W połączeniu z czerwonym barszczykiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE