"Marchewki" z ciasta francuskiego

  • wyświetlono: 1385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosta, aczkolwiek zadziwiająco pyszna przekąska z ciasta francuskiego z pysznym, wytrawnym marchewkowo-porowym nadzieniem.

  • 4 porcje
  • 6min
  • Łatwy

Składniki

Składniki podstawowe zestawu "B":

- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 marchewka (około 150g)
- 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

Składnik podstawowy dodatkowy:

- 1 por

Składniki robocze:

- 1 mała cebula
- 1 jajko
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonej papryki
- sól, pieprz

Dekoracja:

- 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania przepisu:

"Marchewki" z ciasta francuskiego

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy.
    Dzielimy na 11-12 paseczków.
    Nawijamy je na foremki do rurek, starając się zawijać ciasto na zakładkę. Spód lekko ze sobą łączymy, by farsz nie wypłynął.
    Ciasto smarujemy (używając pędzelka) roztrzepanym jajkiem, wymieszanym ze szczyptą kurkumy i mielonej papryki.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut (lub do zarumienienia).
  • "Marchewki" z ciasta francuskiego2. Gotowe ciasto, póki ciepłe, ostrożnie zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Por kroimy na półplasterki.

    W niedużym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę. Smażymy, dość często miesząc, aż do zeszklenia. Na samym końcu dodajemy pory. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przestudzony farsz łączymy ze śmietaną - dodajemy ją stopniowo - najpierw jedną łyżkę, a w razie potrzeby jeszcze pół łyżki - farsz nie może być zbyt rzadki.
  • "Marchewki" z ciasta francuskiego4. Gotowym farszem napełniamy przestudzone rurki z ciasta francuskiego.
  • "Marchewki" z ciasta francuskiego5. Przed podaniem w środek farszu wciskamy łodyżki koperku, które imitują marchewkową nać.

Porady

Ciasto należy zdejmować z foremek póki ciepłe. Najlepiej trzymać foremkę ściereczką, a ciasto podważać palcami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskiepormarchewkaWielkanocimprezapiknikkreatywne_gotowanie15wytrawny farsz

Komentarze

Podobne przepisy

Łódeczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: czarrna

Łódeczki z ciasta francuskiego

Przekąski na mecz :)

pizza

Dodane przez: Habibi Chi

Pizza mini z ciasta francuskiego

Błyskawiczne mini pizze z ciasta...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Słoneczka z ciasta francuskiego

Przekąska na którą każdy się skusi,...

rollsy

Dodane przez: Milycooking

Rollsy z ciasta francuskiego

Dziś w mojej propozycji rollsy...

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Świetna przekąska na kolację lub...

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Dodane przez: catha

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Smaczna i szybka przekąska. Minimum...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE