"Marchewki" z ciasta francuskiego

4.51 (152 ocen)

  • 6 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta, aczkolwiek zadziwiająco pyszna przekąska z ciasta francuskiego z pysznym, wytrawnym marchewkowo-porowym nadzieniem.

  • 6 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestawu "B":

    - 1 op. ciasta francuskiego
    - 1 marchewka (około 150g)
    - 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    - 1 por

    Składniki robocze:

    - 1 mała cebula
    - 1 jajko
    - szczypta kurkumy
    - szczypta mielonej papryki
    - sól, pieprz

    Dekoracja:

    - 1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

"marchewki" z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy.
    Dzielimy na 11-12 paseczków.
    Nawijamy je na foremki do rurek, starając się zawijać ciasto na zakładkę. Spód lekko ze sobą łączymy, by farsz nie wypłynął.
    Ciasto smarujemy (używając pędzelka) roztrzepanym jajkiem, wymieszanym ze szczyptą kurkumy i mielonej papryki.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut (lub do zarumienienia).
  • "Marchewki" z ciasta francuskiego 2. Gotowe ciasto, póki ciepłe, ostrożnie zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Por kroimy na półplasterki.

    W niedużym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę. Smażymy, dość często miesząc, aż do zeszklenia. Na samym końcu dodajemy pory. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przestudzony farsz łączymy ze śmietaną - dodajemy ją stopniowo - najpierw jedną łyżkę, a w razie potrzeby jeszcze pół łyżki - farsz nie może być zbyt rzadki.
  • "Marchewki" z ciasta francuskiego 4. Gotowym farszem napełniamy przestudzone rurki z ciasta francuskiego.
  • "Marchewki" z ciasta francuskiego 5. Przed podaniem w środek farszu wciskamy łodyżki koperku, które imitują marchewkową nać.

Porady

Ciasto należy zdejmować z foremek póki ciepłe. Najlepiej trzymać foremkę ściereczką, a ciasto podważać palcami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować