Doskonałe danie na ciepło i na zimno. Eleganckie cytrynowe koszyczki zawierają w sobie pachnącego ziołami tuńczyka i makaron al-dente otulony aromatycznym sosem pomidorowym.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
- oliwa z oliwek,: 1 łyżka
- sok z cytryny,: 0.5 łyżeczki
- przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie: 1 łyżka
- makaronu "kolanka ozdobne": 250 gramów
- tuńczyk w kawałkach w sosie własnym: 125 gramów
- pomidory z puszki: 400 gramów
- średnia cebula: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- cytryna: 5 sztuk
Makaron z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
2.Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
3.Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze