Makaron z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Doskonałe danie na ciepło i na zimno. Eleganckie cytrynowe koszyczki zawierają w sobie pachnącego ziołami tuńczyka i makaron al-dente otulony aromatycznym sosem pomidorowym.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - oliwa z oliwek,: 1 łyżka
    - sok z cytryny,: 0.5 łyżeczki
    - przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - makaronu "kolanka ozdobne": 250 gramów
    - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym: 125 gramów
    - pomidory z puszki: 400 gramów
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - cytryna: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
  • 2. Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
  • 3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować