Świeży smak truskawek na delikatnej chmurce kremu z białej czekolady. A to wszystko "zapakowane" do koszyczka z ciasta francuskiego.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- ciasto francuskie: 1 opakowanie
- śmietana kremówka: 140 mililitrów
- biała czekolada: 100 gramów
- truskawki (lub 12 w zależności od tego ile zmieści się do koszyczka): 6 sztuk
Truskawki w koszyczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta wykrawamy szklanką 12 kółek i radełkiem 12 paseczków ok. 10 centymetrowych. Kółka wkładamy do foremek na babeczki a paseczkom nadajemy kształt rączki od koszyczka. Pieczemy na rumiano w 200 st C. (Uwaga, bo rączki upieką się szybciej niż babeczki i łatwo je spalić).
2.Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką na małym ogniu. Studzimy. Ubijamy na puszysta masę.
3.Truskawki przekrawamy na pół specjalnym nożem, tak aby powstały kwiatki (można też włożyć po prostu połówki truskawek). Do wystudzonych babeczek nakładamy krem (łyżeczką lub szprycą) i układamy truskawki.
Komentarze