Wielkim plusem tego dania jest to, że przygotujemy go w krócej niż pół godziny !
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 małe drzewko brokuła
1-2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30 %
około 70 g sera żółtego (np. edamski)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
odpowiednia ilość makaronu np. świderki na dwie osoby
oliwa zwykła lub smakowa do smażenia
Makaron w sosie serowo - brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej i leciutko ocukrzonej wodzie.
3. Na patelni wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, następnie wlewamy śmietanę i czekamy aż się zagotuje.
4. Kolejno dodajemy starty lub starte sery i mieszamy do rozpuszczenia, następnie smakujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie większą część brokuła dodajemy do sosu i mieszamy, a resztę różyczek zostawiamy do dekoracji.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i wykładamy na talerze dekorując pozostałymi różyczkami brokuła. Smacznego !!!
Porady
Ps. możemy też dodać np. sera wędzonego i danie nabierze całkiem innego smaku
Komentarze