Sos paprykowy do słoików

4.28 (232 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sos z dojrzewającej w słońcu aromatycznej czerwonej papryki.Lekko ostry , z kawałkami warzyw.Idealny do makaronów , zup , mięs czy serów.Możemy go podać na gorąco lub jako dip na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na 4 l. sosu:
    Składniki:
    3 kg czerwonej papryki
    1 kg cebuli
    1 główka czosnku
    2 papryczki chili
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    4 łyżki soli
    1 łyżka ostrej papryki
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki wędzonej papryki
    400 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.28 (232 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos warzywny

Sos paprykowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Sos paprykowy do słoików 1. Papryki umyć , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na mniejsze kawałki.
    Papryczki chili przekroić na pół ( nie usuwać pestek)
    Cebulę i czosnek obrać.
    Warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nasadką o małych oczkach.
  • 
Sos paprykowy do słoików 2. Warzywa przełożyć do garnka , dodać ocet oraz przyprawy , zagotować.
    Gotować 25-25 min na wolnym ogniu.
  • 
Sos paprykowy do słoików 3. Dodać koncentrat wymieszać , gotować kolejne 5 min.
    Gorący sos nakładać do czystych słoików , szczelnie zakręcić odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
    ( Słoiki z sosem możemy dodatkowo pasteryzować ale nie jest to konieczne)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować