Sos z dojrzewającej w słońcu aromatycznej czerwonej papryki.Lekko ostry , z kawałkami warzyw.Idealny do makaronów , zup , mięs czy serów.Możemy go podać na gorąco lub jako dip na zimno.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Na 4 l. sosu:
Składniki:
3 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 łyżki soli
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki wędzonej papryki
400 g koncentratu pomidorowego
Sos paprykowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na mniejsze kawałki.
Papryczki chili przekroić na pół ( nie usuwać pestek)
Cebulę i czosnek obrać.
Warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nasadką o małych oczkach.
2.Warzywa przełożyć do garnka , dodać ocet oraz przyprawy , zagotować.
Gotować 25-25 min na wolnym ogniu.
3.Dodać koncentrat wymieszać , gotować kolejne 5 min.
Gorący sos nakładać do czystych słoików , szczelnie zakręcić odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
( Słoiki z sosem możemy dodatkowo pasteryzować ale nie jest to konieczne)
Komentarze