Makaron penne w gęstym sosie z mięsem, bakłażanem i oliwkami. Smaczne i sycące danie przygotowane we włoskim stylu. Obowiązkowo posypane startym parmezanem. Polecam ;)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu penne
1 cebula dymka
3 ząbki czosnku
1 bakłażan
2 pomidory
300 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
100 g oliwek czarnych
50-100 g parmezanu
sól
pieprz czarny
bazylia
oregano
oliwa z oliwek
Makaron penne z mięsem i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron odcedzić, zachowując również wodę.
2.Bakłażana pokroić w kostkę oprószyć sporą ilością soli i odstawić na około 10 minut. Kiedy puści sok przełożyć na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.
3.Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i usmażyć bakłażana, aż będzie miękki i przyrumieniony. Zdjąć z patelni, pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch zetrzeć parmezan i podawać. Smacznego :)
Komentarze