Makaron penne z mięsem i bakłażanem

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron penne w gęstym sosie z mięsem, bakłażanem i oliwkami. Smaczne i sycące danie przygotowane we włoskim stylu. Obowiązkowo posypane startym parmezanem. Polecam ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
    1 cebula dymka
    3 ząbki czosnku
    1 bakłażan
    2 pomidory
    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
    100 g oliwek czarnych
    50-100 g parmezanu
    sól
    pieprz czarny
    bazylia
    oregano
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron penne z mięsem i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron odcedzić, zachowując również wodę.
  • 2. Bakłażana pokroić w kostkę oprószyć sporą ilością soli i odstawić na około 10 minut. Kiedy puści sok przełożyć na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.
  • 3. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i usmażyć bakłażana, aż będzie miękki i przyrumieniony. Zdjąć z patelni, pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch zetrzeć parmezan i podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować