Łosoś z pesto pomidorowym z sezamem czarnym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki obiad w 30 minut. Łosoś zapiekany z domowym pesto pomidorowym. Pesto jest bez sera także mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Polecam do pesto grzanki które będą idealnie pasować.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pesto pomidorowe:

    1 słoiczek suszonych pomidorów z olejem
    1 łyżka pestek dyni
    1 łyżka orzechów włoskich
    3 łyżki zmielonych migdałów
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki sezamu czarnego

    pozostałe:

    2 dzwonka łososia
    przyprawa do ryb
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 mała cukinia
    5 pomidorków koktajlowych
    1 łyżka pestek dyni
    1 mała cebulka
    1 gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś z pesto pomidorowym z sezamem czarnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryba marynata:

    Łososia przekładam do miski, posypuję przyprawą do ryb, solą, pieprzem, majerankiem, obkładam plastrami cebuli i wstawiam do lodówki na noc albo na godzinę przynajmniej. Każdy kawałek łososia zawijam osobno w folię aluminiowa ale bez cebuli już.

    Pesto:

    Pomidory z olejem przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pestki dyni, orzechy, migdały, czosnek i miksuję blenderem. Jeżeli pesto jest za gęste dodaję olej jeszcze. Na końcu dodaję sezam i chwilę mieszam razem blenderem. Pesto doprawiam solą jeżeli trzeba. Moje pomidory już były wystarczająco doprawione. Na dno naczynia do zapiekania wykładam pesto, na nim układam kawałki ryby, dodaję plasterki cukinii, pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 25 minut. Przed podaniem posypuję jeszcze pestkami dyni. Dekoruję rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować