2 porcje po 125 gr łososia bez skóry
miąższ z 1 bułki greckiej lub innej
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki czerwonego pesto najlepiej domowego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz cytrynowy lub kolorowy do smaku
2 łyżki startego parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych
Łosoś zapiekany z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety łososia skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem, ułożyć w pojemniku, wierzch posmarować pesto, po łyżce na każdy filet, pojemnik zamknąć i odstawić na noc lub na 2 godziny do lodówki. Następnie połączyć miąższ z bułki ze śmietaną i resztą pesto, wyłożyć na filety z łososia, ułożone w naczyniu żaroodpornym,posypać serem, obok ułożyć przekrojone na pół pomidorki. Zapiec ok 10 minut w 180 st.
Komentarze