Krokiety z fasolką szparagową

4.5 (176 ocen)

Zaskoczeniem dla moich domowników były krokiety, gdy okazało się, że zamiast farszu z pieczarek, była fasolka szparagowa. Nie obyło się bez dokładek.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szkl mąki
    3 szkl mleka
    2 jajka
    1 żółtko
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz ziołowy do smaku

    Nadzienie:
    600 g ugotowanej fasolki szparagowej
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 mała cebula
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżka bułki tartej
    pieprz, sól do smaku

    Panierka:
    1 jajko
    szczypta pieprzu i soli
    bułka tarta

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować na gładką masę. Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody. Usmażyć naleśniki.
  • 2. Ugotowaną fasolkę przyciąć na długość krokieta. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać cząber, masło i fasolkę. Chwilę razem smażyć, posypać bułką, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Fasolkę rozłożyć na naleśniki jedną warstwą, zwinąć krokiety.
  • 4. Jajko roztrzepać z pieprzem i solą, umoczyć krokiety, panierować w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor.

Porady

Do ciasta zamiast pieprzu ziołowego można dodać inne ulubione zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować