Ogórki z fasolką szparagową

4.48 (193 ocen)

Robię co roku dużo przetworów aby zimą móc cieszyć się ich smakiem

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    1 kg żółtej fasolki szparagowej
    1 kg cebuli
    sól

    Zalewa:
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka octu
    2 szklanki cukru
    2 małe słoiki koncentratu pomidorowego( 2x190 g)
    4 łyżki soli
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy na sicie i studzimy.
    Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki i cebulę posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na godzinę następnie odciskamy z nadmiaru soku. Olej mieszamy z octem, dodajemy sól, cukier, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy aby cukier się rozpuścił. Doprawiamy do smaku pieprzem. Warzywa mieszamy z zalewą gotujemy około 5 minut i przekładamy do suchych i czystych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować