Ogórki z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy na sicie i studzimy.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Ogórki i cebulę posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na godzinę następnie odciskamy z nadmiaru soku. Olej mieszamy z octem, dodajemy sól, cukier, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy aby cukier się rozpuścił. Doprawiamy do smaku pieprzem. Warzywa mieszamy z zalewą gotujemy około 5 minut i przekładamy do suchych i czystych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze