PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa z fasolką szparagowąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/61/e068c83d534968eeee6b9d521e0d25dafa9f4fa3.jpeg42883216http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-fasolka-szparagowa-29
200 g fasolki szparagowej żółtej
300 g młodych ziemniaków
2 młode marchewki (150 g)
kawałek jasnej części pora (50 g)
2 małe łodygi selera naciowego
3 szklanki wywaru drobiowo - warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki śmietanki 12%
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa z fasolką szparagową
1.
Wszystkie warzywa myjemy i osączamy. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Fasolce odcinamy końce i kroimy na kawałki o długości 1,5-2 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pora wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki; łodygi selera wzdłuż na polowy, a następnie w plasterki.
2.
Wywar zagotowujemy i wkładamy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 15 minut od ponownego zawrzenia). Dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Porady
Zamiast śmietanki do zupy można dodać mleko skondensowane niesłodzone.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze