Zupa z fasolką szparagową

4.99 (178 ocen)

  • 30 min

Lekka wiosenno - letnia zupa ziemniaczana z fasolką szparagową.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej żółtej
    300 g młodych ziemniaków
    2 młode marchewki (150 g)
    kawałek jasnej części pora (50 g)
    2 małe łodygi selera naciowego
    3 szklanki wywaru drobiowo - warzywnego lub rosołu
    1/2 szklanki śmietanki 12%
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy i osączamy. Marchewkę i ziemniaki obieramy. Fasolce odcinamy końce i kroimy na kawałki o długości 1,5-2 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pora wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki; łodygi selera wzdłuż na polowy, a następnie w plasterki.
  • 2. Wywar zagotowujemy i wkładamy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 15 minut od ponownego zawrzenia). Dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Porady

Zamiast śmietanki do zupy można dodać mleko skondensowane niesłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować