kurczak caprese w cieście filo zapiekany

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Choć może brzmi to skomplikowanie ale danie jest bardzo proste. Uwielbiamy połączenie pomidorów i mozzarelli na zimno ale jak się okazuje w wersji na gorąco też jest pysznie. A kiedy jest to dodatkowo zapieczone na soczystym mięsku i w chrupiącym cieście to robi się z tego bardzo ciekawe danie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    2 pomidory
    2 kulki mozzarelli (po 125 g)
    2 arkusze ciasta filo
    2 łyżki mleka
    4 łyżki oleju
    zioła prowanslaskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak caprese w cieście filo zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy filet przekroić na dwa plastry. Posolić, posypać pieprzem i obsmażyć krótko z dwóch stron na dwóch łyżkach oleju. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Arkusze ciasta filo ułożyć jeden na drugim a następnie przekroić na 4 prostokąty. Olej i mleko wymieszać, posmarować kawałki ciasta z obu stron. Na każdy kawałek ciasta położyć jedno mięso a na nim naprzemiennie ułożyć pomidory i mozzarellę. Posypać ziołami. Boki ciasta podwinąć. Ułożyć na papierze i piec w 180*C około 20 minut. Podawać z sałatką.

Porady

jeśli macie problem z kupieniem ciasta filo, możecie je zastąpić ciastem francuskim

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować