Ciasto Smerfetka

4.98 (172 ocen)

  • 60 min

Ciasto smerfetka to doskonała propozycja na ciasto dla dzieci. Wasze pociechy będą zachwycone, jeśli upieczecie im je na przykład na urodziny. Swój wyjątkowy kolor ciasto smerfetka zawdzięcza niebieskiej galaretce. Mimo, że wygląda inaczej niż klasyczne ciasta, jest tak samo pyszne. Sprawdźcie przepis na ciasto smerfetka!

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki maki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    warstwa serowa:
    500 g serka trzykrotnie mielonego
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody

    pianka niebieska:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 galaretka turkusowa

    wierzch:
    galaretka niebieska
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Ciasto smerfetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.
  • 2. Masa serowa:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki. Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.
  • 4. Na wierzch:
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Ciasto smerfetka gotowe!

Porady

Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

Ciasto smerfetka – przepis

Ciasto smerfetka to jedno z tych ciast, które cieszy się wielkim powodzeniem u najmłodszych członków rodziny. Nie dość, że ciekawie wygląda, to jeszcze nawiązuje nazwą do popularnej bajki.

Ciasto smerfetka zawiera w sobie surowe białka jaj. Nie musicie się ich jednak obawiać – wystarczy sparzyć skorupki wrzątkiem przed użyciem do przygotowania ciasta. Nasz przepis to ciasto smerfetka z serem, ale możecie nie dawać serowej warstwy lub zastąpić ją na przykład owocową.

Ciasto smerfetka bez pieczenia

Placek smerfetka można też przygotować w wersji bez pieczenia. Wystarczy zamiast pieczonego biszkoptu użyć małych okrągłych biszkoptów. Warto jednak pamiętać, że wtedy ciasto smerfetka będzie nieco niższe.

Czego potrzebujemy do przygotowania tego ciasta? Oprócz odpowiedniej blachy, czyli tortownicy, przyda się dobry mikser. Za jego pomocą wymieszamy zarówno składniki na ciasto, jak i na kremy. Najlepiej zainwestować w mikser z kilkoma wymiennymi końcówkami – oprócz łopatek, które pomogą ubić pianę z białek, przydatne będą też końcówki wyglądające jak sprężyny, które służą do mieszania, zwłaszcza gęstych mas.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować