Piszingerki

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Pischinger to światowej sławy deser pochodzący z XIX-to wiecznej Austrii. U nas nie jest traktowany wykwintnie a wręcz odwrotnie: w czasach kryzysu popularnie nazywany andrut był namiastką cukierniczych cudów. Z tego przepisu zawsze korzystały moja mama i babcia, teraz i ja.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 kwadratowych wafli
    250 g masła
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    1,5 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Andruty

Piszingerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mleko zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać wafle cienką warstwą masy kakaowej. Ostatnią wierzchnią warstwę posypać kokosem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Wafle Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować