Piszingerki

  • wyświetlono: 2359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pischinger to światowej sławy deser pochodzący z XIX-to wiecznej Austrii. U nas nie jest traktowany wykwintnie a wręcz odwrotnie: w czasach kryzysu popularnie nazywany andrut był namiastką cukierniczych cudów. Z tego przepisu zawsze korzystały moja mama i babcia, teraz i ja.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 30min

Składniki

5 kwadratowych wafli
250 g masła
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
2 łyżki kokosu

Sposób przygotowania przepisu:

Piszingerki

  • 1. Masło i mleko zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać wafle cienką warstwą masy kakaowej. Ostatnią wierzchnią warstwę posypać kokosem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciastkawafleandrutymleko w proszkuSzybki deserwafelkiz orzechamipischingerda dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec z tego przepisu jest znacznie...

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Sernik na kruchym spodzie to ulubione...

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

Dodane przez: olinek_82

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie...

image-1bm09g0

Dodane przez: JulkaTomeczek

Wafle mleczno- kakaowe

Pyszne i szybkie w przygotowaniu...

Andruty waniliowo - kakaowe

Dodane przez: Futka

Andruty waniliowo - kakaowe

Takie andruty przypominają smak...

czekoladowe wafelki

Dodane przez: Jolanta KG

Czekoladowe wafelki z mlekiem w proszku

Smaczne wafelki szybkie do przygotowania....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE