Piszingerki

  • wyświetlono: 1523 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pischinger to światowej sławy deser pochodzący z XIX-to wiecznej Austrii. U nas nie jest traktowany wykwintnie a wręcz odwrotnie: w czasach kryzysu popularnie nazywany andrut był namiastką cukierniczych cudów. Z tego przepisu zawsze korzystały moja mama i babcia, teraz i ja.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 30min

Składniki

5 kwadratowych wafli
250 g masła
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
2 łyżki kokosu

Sposób przygotowania przepisu:

Piszingerki

  • 1. Masło i mleko zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać wafle cienką warstwą masy kakaowej. Ostatnią wierzchnią warstwę posypać kokosem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciastkawafleandrutymleko w proszkuSzybki deserwafelkiz orzechamipischingerda dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec z tego przepisu jest znacznie...

racuchy

Dodane przez: Cukiereczek

Puszyste racuchy z jabłkami

Nie potrzeba drożdży, aby otrzymać...

czekoladowe wafelki

Dodane przez: Jolanta KG

Czekoladowe wafelki z mlekiem w proszku

Smaczne wafelki szybkie do przygotowania....

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami

Sernik to ulubione ciasto mojego...

image-0kwv0ty

Dodane przez: viki2903

krem czekoladowy z wafelkami

obłędny czekoladowy deser który...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE