REKLAMA

Piszingerki

wyświetlono: 3256 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Pischinger to światowej sławy deser pochodzący z XIX-to wiecznej Austrii. U nas nie jest traktowany wykwintnie a wręcz odwrotnie: w czasach kryzysu popularnie nazywany andrut był namiastką cukierniczych cudów. Z tego przepisu zawsze korzystały moja mama i babcia, teraz i ja.

opublikowany: 09.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 5 kwadratowych wafli
    250 g masła
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    1,5 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kokosu
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mleko zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać wafle cienką warstwą masy kakaowej. Ostatnią wierzchnią warstwę posypać kokosem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Elzbieta Majkowska Elzbieta Majkowska

Andruty z masą kakaową

Andruty, przekładane masą kakaową.

kategoria: Desery andruty opublikowany: 28.01.2015 | wyświetlono: 5824 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Wafle z masą z mleka w proszku

ta masa idealnie pasuje do wafli, ich smak przypomina beztroskie chwile u babci

kategoria: Desery andruty opublikowany: 18.08.2016 | wyświetlono: 3111 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE