Kurczak Caprese

5 (180 ocen)

Obiad w stylu włoskim, mięso jest bardzo aromatyczne, dzięki bazylii, czosnkowi, ale i soczyste, bo piecze się pod pierzynką z sera. Danie jest lekkie i mniej kaloryczne, bo mięso jest pieczone. Polecam.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
    125g sera mozzarella,
    6 ząbków czosnku,
    200g pomidorków koktajlowych,
    garść listków bazylii,
    sól,
    pieprz,
    oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka płuczemy i osuszamy, usuwamy z niego błonki. Mięso nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Układamy je w naczyniu przekładając porwanymi listkami bazylii i obranymi ząbkami czosnku (można je pokroić na plastry). Mięso odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc) aby przeszło aromatem bazylii.
  • kurczak 2. Mięso układamy w formie wraz z czosnkiem i bazylią, na wierzch układamy plastry mozzarelli i pomidorki pokrojone na połówki oraz kilka listków bazylii.Skrapiamy całość oliwą i zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut.

    Życzę smacznego :)

Porady

Przed pieczeniem najlepiej mięso ocieplić do temperatury pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować