zupa ogórkowa z klopsikami

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Pożywna zupa z dodatkiem klopsików wystarczy za cały obiad. Jarzyny starłam na tarce, żeby zostały zjedzone razem z zupą, bo selera i pietruszki w kawałku u mnie nikt nie lubi

  • 60 min

Składniki:

  • kość wędzona
    1 duża marchewka
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    2 liście selera
    1 szklanka startych ogórków kiszonych
    małe ziemniaczki
    250 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    wegeta
    maggi
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone Klops Klopsiki

Zupa ogórkowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, wrzucić klopsiki. Gotować chwilę a nastęonie dodać ogórki, gotować kilka minut. Przyprawić zupę do smaku i zabielić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować