Zupa ogórkowa z makaronem i klopsami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Każdy z Nas na pewno jadł zupę ogórkową. Tradycyjnie w Naszych domach gotuje się ją z ryżem lub z ziemniakami. Ja dziś proponuję, abyście spróbowali z makaronem i mięsnymi klopsikami.

  • 40 min

Składniki:

  • zupa:
    2 l bulionu drobiowego
    5 średniej wielkości ogórków kiszonych
    1 łyżka masła
    pęczek świeżego koperku
    sól i pieprz do smaku
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1 łyżka mąki pszennej

    klopsiki:
    2 udka z bulionu
    1 jajko
    1 mały ząbek czosnku
    bułka tarta
    sól i pieprz do smaku
    oliwa
    dodatkowo:
    dowolny makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa ogórkowa z makaronem i klopsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z bulionu wyjmujemy oddzielamy od kości i studzimy.
  • 2. Ogórki ścieramy na oczkach grubej tarki i podsmażamy je na łyżce masła.
  • 3. Do gotującego się bulionu wrzucamy podsmażone ogórki. Gotujemy około 10 minut. Mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, dodajemy śmietanę hartujemy gorącym wywarem, dokładnie rozmieszaną wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy.
  • 4. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 5. Obrane mięso drobno siekamy. Dodajemy jajko, starty czosnek i 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiany doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiany kolor.
  • 6. Zupę podajemy z makaronem i klopsami posypaną przed podaniem zielonym koperkiem.

Porady

Zupa świetnie wychodzi w poniedziałek z niedzielnego rosołu i mięsa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować