Kujawska zupa klopsowa

4.98 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Idealna dla wielbicieli smaku słodko-kwaśnego.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - 1 kg łopatki wieprzowej
    - włoszczyzna
    -6 średnich ziemniaków
    -słodka śmietanka
    -ocet
    -cukier
    -liść laurowy
    -ziele ang.
    -3 łyżki kaszki mannej
    -2 jajka
    -sól
    -pieprz
    - przyprawa uniw.
    -pęczek natki pietruszki
    -majeranek
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kujawska zupa klopsowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wywar warzywny.Włoszczyznę kroimy w kostkę,dodajemy liście laurowe i ziele ang. Gdy włoszczyzna zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 2. Mięso mielimy maszynką ,dodajemy jajka i kaszkę manną ( zapobiega rozpadaniu się klopsów ),przyprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.Formujemy klopsy mokrymi rękoma.
  • 3. Gdy ziemniaki są miękkie ,wrzucamy stopniowo klopsy .Chwilę od wypłynięcia ,zdejmujemy z ognia .Zaprawiamy zupę śmietanką ,dodajemy ocet i cukier wedle uznania .Wrzucamy pietruszkę .Kto lubi zupy zaciągane zaklepką z mąki -może to zrobić po wrzuceniu klopsów.

Porady

Polecam używać tylko i wyłącznie mięsa mielonego własnoręcznie w domu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować