kruche ciasteczka z masą marcepanowo- makowo-bakaliową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ze względu na swój bogaty farsz doskonale będą pasować na Boże Narodzenie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - domowy cukier waniliowy: 1 łyżka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło: 150 gramów
    - masy marcepanowa z białym makiem i bakaliami: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kruche ciasteczka z masą marcepanowo- makowo-bakaliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do misy robota. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać sodę, wymieszać hakiem robota. Wbić 1 jajko i dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować podsypując delikatnie mąką, w kształt prostokąta. Na ciasto nałożyć masę marcepanową z białym makiem i bakaliami. Zwinąć dosyć ciasno i pokroić w krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć.

    Piec ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.

    Ciasteczka można przygotować na Boże Narodzenie. Z tej ilości składników wychodzi 32 szt. ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować