Kruche ciasteczka z masą marcepanowo- makowo-bakaliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do misy robota. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać sodę, wymieszać hakiem robota. Wbić 1 jajko i dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować podsypując delikatnie mąką, w kształt prostokąta. Na ciasto nałożyć masę marcepanową z białym makiem i bakaliami. Zwinąć dosyć ciasno i pokroić w krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć.
Piec ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.
Ciasteczka można przygotować na Boże Narodzenie. Z tej ilości składników wychodzi 32 szt. ciasteczek.
Komentarze