Kruche ciasteczka świąteczne

4.49 (178 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, nawet bez polewy i bakalii :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - masło (lub margaryna do pieczenia): 250 gramów
    - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - imbir mielony: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - miód: 1 łyżka
    DEKORACJA:
    - czekolada (mleczna lub gorzka w zależności od upodobań): 2 sztuki
    - bakalie (orzechy, rodzynki, migdały): 2 łyżki
    - posypka kolorowa cukrowa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruche ciasteczka świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem. Pod koniec ucierania dodać jajko. Wsypać mąkę, przyprawy i dodać miód. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów. Wycinać dowolne kształty.
  • 3. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Piec w 180 st. ok. 10 - 15 minut. Ostudzić.
  • 4. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej ciasteczka i odkładać na kratce w odstępach. Dekorować bakaliami i posypką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować