Ciasteczka kruche z maszynki

4.8 (194 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa za czasów prl-u, babcia robiła je dla nas co sobotę. Ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub przed pieczeniem nałożyć powidło śliwkowe. Polecam przepis, kluczową rolę odgrywają żółtka ugotowane na twardo, dzięki nim ciasteczka rozpływają się w ustach są kruche i długo utrzymują świeżość :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    6 żółtek ugotowanych
    4 żółta surowe
    1/2 szklanki cukru pudru
    300 g masła 82%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.8 (194 ocen)

Ciasteczka kruche z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z skorupki i wyjmujemy żółtka. Mąkę przesiać na stolnicę posiekać z masłem, następnie dodać żółtka ugotowane na twardo, żółtka surowe, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto.
  • wykrawanie ciastek 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na maszynkę od mięsa nakładamy specjalną końcówkę do ciasteczek. Ciasto przekładamy do maszynki i ucinamy ciasteczka, wybierając dowolne kształty.
  • ciasteczka do pikernika 3. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika, piec na lekko złoty kolor ok 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować