joanna74

joanna74

Rypin

O mnie:

Gotuję bo lubię. Chętnie poznaję nowe smaki i dzielę się nimi z najbliższymi.

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik joanna74 w dniu 15.11.2013 22:28 skomentował:

Pieczeń z kaszy gryczanej

Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 09:59 opublikował artykuł:

Japońskie słodycze – Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Kiedy na początku tygodnia dostałam tę książkę (jeszcze w formacie PDF) – już wiedziałam, że to będzie kolejna pozycja, która stanie się moją ulubioną w kulinarnym księgozbiorze.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 09:45 opublikował artykuł:

Smak podróży. Przewodnik kulinarny po 10 krajach

Jeśli lubicie kulinarne podróże to jest książka dla Was!
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 09:44 opublikował artykuł:

Mięsa. Najlepsze potrawy i marynaty - A Manning

Świetna pozycja dla wszystkich mięsożerców i dla tych, którzy boją się przekroczyć mięsne granice w swojej kuchni.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 09:26 opublikował artykuł:

Sushi i sashimi

Jeśli interesuje Was kuchnia japońska, a zwłaszcza jeśli kochacie sushi ze wszystkimi jego wariantami, to poradnik „Sushi i sashimi” wydawnictwa RM będzie dla Was lekturą obowiązkową.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 09:19 opublikował artykuł:

Herbaciarnia Madeline - Darien Gee

Nie miałam okazji czytać jeszcze powieści tak bardzo pachnącej optymizmem, herbatą i słodkim chlebem przyjaźni amiszów!Wchłonęłam ją niczym porcję sernika z rodzynkami, momentami wzruszając się do łez
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 09:08 opublikował artykuł:

Tancerka Mao - Qiu Xiaolong

„Tancerka Mao” to doskonale napisany kryminał chińskiego pisarza i poety Qiu Xiaolonga. Wciąga już od pierwszego zdania i trzyma w napięciu aż do końca....
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:35 opublikował artykuł:

Kuchnia tajska - raj dla podniebienia

Kuchnia tajska jest najciekawszą i najbardziej różnorodną kuchnią świata.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:35 opublikował artykuł:

Kuchnia wietnamska - egzotyczna i nowoczesna

Kiedy słyszymy kuchnia wietnamska, od razu przed oczami stają nam budki z azjatyckim fast foodem.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:27 opublikował artykuł:

Kuchnia japońska - bo każdy posiłek to rytuał.

Kuchnia japońska to nie tylko sushi. To przyprawy, kolor i dbałość o szczegóły, a każdy posiłek to uczta dla wszystkich zmysłów. Na równi ważne są smak, zapach i wygląd potrawy.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:27 opublikował artykuł:

Kuchnia chińska. Jedzenie w zgodzie z filozofią.

Naród, który nie ma kultury, nie umie gotować - tak twierdzą ci, którzy sztuką kulinarną zajmują się przeszło od 8000 lat. I traktują ją z wielką powagą, na równi z polityką, medycyną czy literaturą.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:26 opublikował artykuł:

Kuchnia lankijska nie tylko herbatą słynie

Jakie jest pierwsze skojarzenie gdy słyszymy nazwę Cejlon? Oczywiście herbata! Ale czy tylko ona zdominowała wyspę i lankijską kuchnię?
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:26 opublikował artykuł:

Kuchnia indyjska zawsze dobrze przyprawiona

Kuchnia indyjska. Ileż razy każdy z nas próbował jej w licznych restauracjach rozsianych po całej Polsce? Ileż razy próbowaliśmy sami przyrządzać indyjskie potrawy w domowych pieleszach?
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:18 opublikował artykuł:

Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska - Cristina Bottari

Kiedy usiadłam przed komputerem by napisać recenzję tej książki wpatrywałam się w pustą stronę edytora tekstu i zastanawiałam się jak zacząć. Chyba po raz pierwszy w życiu zabrakło mi słów…,
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:15 opublikował artykuł:

Compendium ferculorum albo zebranie potraw - S. Czerniecki

Zastanawialiście się kiedyś jaka była pierwsza książka kucharska? Mnie się udało ją odnaleźć - w nowoczesnej wersji ale za to w oryginalnym, staropolskim brzmieniu. Zapraszam!
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:14 opublikował artykuł:

Znane i nieznane dania kuchni włoskiej - Małgorzata Caprari

Od Abruzzo do Veneto. Magiczna, kulinarna podróż przez wszystkie rejony Italii. Przepisy z kuchni ludzi ubogich ale także znane i rozpowszechnione w całym świecie.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:13 opublikował artykuł:

Ziemia Dobrzyńska gęsim piórem pisana

Ziemia Dobrzyńska – historyczny obszar zamknięty w trzech naturalnych granicach rzek Wisły, Drwęcy i Skrwy. Ziemia targana wojnami, powstaniami, zaborami.
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:12 opublikował artykuł:

Za kwietnymi polam - Jun'ichi Watanabe

„Gdybym nie przeżyła tamtego smutku i poniżenia, nigdy bym nie została lekarzem, a nawet chrześcijanką”. Cóż takiego wydarzyło się w życiu młodej dziewczyny, że odcisnęło na niej tak wielkie znamię?
Użytkownik joanna74 w dniu 04.11.2013 08:10 opublikował artykuł:

"Przebudzenie" K. Zyskowskiej - Ignaciak. Recenzja

Co łączy koszmarny sen i nieoczekiwany spadek? Wielką Brytanię i Mazury? Pogańskie symbole i rodzinną klątwę? Narzeczonego i wroga nr 1? Nie wiecie?
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 16:28 opublikował przepis:

Budyń z kaszy manny z galaretką

ten deser polubią dzieci i dorośli
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 15:13 opublikował przepis:

Sałatka z czerwoną cebulą

Moja rodzinka bardzo rozsmakowała się w takiej sałatce.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:49 opublikował przepis:

Piegowate naleśniki z musem jabłkowym

Można je podawać z dowolnym nadzieniem, mnie najbardziej smakują z niezbyt słodkim musem jabłkowym - najlepiej własnej roboty

Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:39 opublikował przepis:

Babka reformacka

Przepis na wielkanocną babkę reformacką pochodzi od Benedyktynów z Tyńca
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:33 opublikował przepis:

Ciasto awaryjne

Szybkie, proste i smaczne ciasto uratuje nas, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście :) Można dodawać dowolne owoce sezonowe.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:29 opublikował przepis:

Aromatyczne kuleczki wołowe

Pyszne mięsne kuleczki pachnące Orientem. Świetne na obiad i na imprezę karnawałową.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:25 opublikował przepis:

Ciasteczka pomarańczowe

Pyszne, pachnące ciasteczka. W wersji dorosłej można dodać likier pomarańczowy.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:25 opublikował przepis:

Ciasteczka z makiem

Proste i pyszne, a przygotowane wcześniej można przechowywać w szczelnym naczyniu do 2 tygodni.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:22 opublikował przepis:

Placki ryżowe

Można je podawać jako samodzielne danie z sosami, albo jako dodatek do dań warzywnych lub mięsnych
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:22 opublikował przepis:

Charoset z jabłek i bakalii

Ten pyszny deser podawany jest podczas Pesach. Zdrowy, smaczny i bez cukru :)
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:22 opublikował przepis:

Gefilte fisz

jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni żydowskiej
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:22 opublikował przepis:

Kurczak Ezechiela

Ta potrawa przyrządzana jest z okazji największego żydowskiego święta - Pesach. Wino, które zostaje użyte powinno mieć certyfikat rabina.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 14:11 opublikował przepis:

Marchewkowy omlet

Pyszny, delikatny, szybki posiłek. Zjesz go tam, gdzie chcesz :)
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 13:45 opublikował przepis:

Sałatka z bobem i cząstkami jajka na twardo

Pyszna sałatka na lekką kolację
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 13:20 opublikował przepis:

Rabarbarowy kruchy placek z bezą

Pyszny, lekki, pachnący i orzeźwiający
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 13:14 opublikował przepis:

Ciasto Ambasador

Przepis na to ciasto znalazłam w bardzo, bardzo, bardzo starych zapiskach mojej babci. I choć wyglądem nie dorównuje tym wszystkim babom, sernikom i mazurkom, to jest PRZEPYSZNY!
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 11:10 opublikował przepis:

Kremowe risotto z grzybami leśnymi

Doskonałe danie na jesienne chłody. Proste i szybkie, smaczne i aromatyczne.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 08:27 opublikował przepis:

Pomidory faszerowane risi z pesto genovese

Makaron także sprawdzi się doskonale w roli farszu :)
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 08:25 opublikował przepis:

Moje kolorowe leczo

Kolorowa papryka, cukinia, pomidory... pełnia letnich kolorów na talerzu
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 07:48 opublikował przepis:

Naleśniki z pastą korzenną

Pastę korzenną można także wykorzystać do kanapek :)
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 07:43 opublikował przepis:

Naleśniki kokosowe

Pachnące Orientem, słodkie i pyszne
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 07:41 opublikował przepis:

Kremowa zupa z selera i szałwii z grzankami ziołowymi

Smaczna, pachnąca i rozgrzewająca z chrupiącymi grzankami. Doskonała po zimowych szaleństwach na śniegu.
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 07:39 opublikował przepis:

"Zakrapiana" zmysłowa sałatka owocowa

Lekki deser pobudzający zmysły - owoce, słodycz i odrobina alkoholu na miły wieczór we dwoje
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 07:27 opublikował przepis:

Kruche ciasteczka świąteczne

Pyszne, nawet bez polewy i bakalii :)
Użytkownik joanna74 w dniu 31.10.2013 07:25 opublikował przepis:

Latkes

Pyszne, ziemniaczane placuszki. Można je podawać ze śmietaną, albo z musem jabłkowym. Najczęściej jednak podawane są z gęsim pipkiem.

To może cię zainteresować