KREMOWA ZUPA DYNIOWA

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Nawet mąż, który nie jada zup tą właśnie się zachwyca. Z większą ilością gałki muszkatołowej świetna na chłodne jesienne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    1 kg dyni
    1 -1,5 l bulionu
    100 ml śmietanki 30%
    gałka muszkatołowa
    pęczek natki pietruszki
    czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni, na rozgrzanym maśle szklimy drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodajemy do obranych i pokrojonych w drobną kostkę dyni i ziemniaków. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 min, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy całość na gładką masę, doprawiamy do smaku przyprawami. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Podajemy posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do zupy można przygotować grzanki. Bagietkę kroimy pod skosem na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i zapiekamy w piekarniku aż się zrumienią. Masła można użyć dopiero po upieczeniu bagietki, smarując jej wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować