Kremowa zupa z dyni ze świeżą kurkumą i imbirem

4.45 (157 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jesień jest piękną porą roku, ale bardzo często rozczarowuje nas pluchą i mroźnym wiatrem. Dobrze jest zatem zadbać o coś rozgrzewającego, gdy wracamy do domu. Pyszny krem z dyni z dodatkiem świeżej kurkumy i imbiru na pewno doskonale nas rozgrzeje. Podana z chipsem z szynki dojrzewającej smakuje znakomicie.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 200g dyni ( po oczyszczeniu) ,
    1 mała cebula ,
    mała marchewka,
    kawałek imbiru (około 6 cm),
    świeża kurkuma (kawałek ok 1 cm),
    bulion np. drobiowy (około 0,6 litra) ,
    oliwa z oliwek ,
    curry, świeżo mielony pieprz,
    ok. 50 ml mleka,
    plasterki szynki dojrzewającej lub boczku,
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Desery Krem

Kremowa zupa z dyni ze świeżą kurkumą i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie oraz marchewkę kroimy w kostkę.
    Cebule drobno kroimy, imbir oraz kurkumę kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę szklimy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy imbir i kurkumę, podsmażymy. Następnie dodajemy dynie i marchewkę i zalewamy gorącym bulionem, dodajemy odrobinę curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości około 20-30 minut. Zupę tuż przed podaniem miksujemy na gładki krem z dodatkiem mleko. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku. Zupę możemy posypać pestkami dyni oraz chipsem z szynki. Smacznego!

Porady

Zupa jest dość gęsta więc jeśli lubimy rzadsze zupy możemy przygotować ja na większej ilości bulionu. Jeśli nie mamy świeżej kurkumy możemy dać w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurkuma

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować