Krem z pokrzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na przednówku, kiedy świeżych warzyw jak na lekarstwo, warto siegnąć po liście pokrzywy i wzbogacić organizm w bombę witaminową!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wody
    4 ziemniaki
    1 marchew
    Pęczek liści pokrzywy
    3 duże ząbki czosnku
    1 cebula
    Po łyżeczce suszonego czosnku niedźwiedziego i lubczyku
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z pokrzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę dodajemy ziele i liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Listki pokrzywy sparzyć wrzątkiem i pokroić drobniej (nie musi być dokładnie) cebulę i czosnek zeszklić na patelni z masłem pod koniec dodać liście pokrzywy i suszone przyprawy. Dodajemy do bulionu i chwilę gotujemy. Całość blendujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Porady

Można dodać pestki dyni/słonecznika lub tradycyjnie kleks kwaśnej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować