ankad21/bb
Krem pieczarkowy to wyjątkowo aromatyczna zupa. Jest aksamitna i smakuje świetnie. Przyjemnie rozgrzewa, a jej przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. Można podać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa krem z pieczarek zasmakuje wszystkim domownikom. Sprawdź przepis na krem z pieczarek!
4.37 (178 ocen)
Krem pieczarkowy jest zupą bardzo prostą do zrobienia. Do zupy dodajemy ziemniaki, najlepiej wybrać typ mączysty, ponieważ wtedy lepiej zagęszczą zupę. Gęstość zupy możemy modyfikować właśnie na przykład poprzez dodanie większej ilości ziemniaków, jeśli krem będzie za rzadki lub dolewając nieco bulionu lub wody, gdy krem będzie za gęsty. Idealna konsystencja to krem, który powoli spływa z łyżki po nabraniu.
Taką konsystencję pomoże wam osiągnąć mocny blender kielichowy. W sklepach znajdziemy bardzo dużo różnych blenderów. Blender kielichowy jest nieco bardziej uniwersalny niż ręczny, lepiej radzi sobie też z twardymi produktami. Na co warto zwrócić uwagę kupując blender? Przede wszystkim na jego moc, dobry blender powinien być mocny, zrobicie w nim wtedy nie tylko zupy kremy, ale i na przykład masło orzechowe. Poza tym możecie wybrać blender z plastikowym lub szklanym kielichem. Plastikowy kielich jest lżejszy, ale i mniej trwały, z kolei szklany to inwestycja na lata. Warto też zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje tego sprzętu, takie jak na przykład kruszenie lodu.
Krem pieczarkowy najczęściej powstaje z białych pieczarek, które dostaniemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu rozmiarach, smakują dość delikatnie. Mamy też pieczarki brązowe. Brunatne grzyby mają dużo intensywniejszy smak od swoich białych kuzynów i są idealne dla fanów grzybowego aromatu. Pyszny krem pieczarkowy przygotujemy zarówno z pieczarek białych, jak i brązowych. W sklepach znajdziemy też pieczarki portobello z dużymi kapeluszami, ale lepiej niż na zupę nadadzą się do faszerowania i zapiekania.
Krem pieczarkowy robimy zazwyczaj z dodatkiem śmietany. Jeśli jednak chcecie przyrządzić wersję nieco mniej kaloryczną, możecie zastąpić ją jogurtem naturalnym. To też sposób na zagęszczenie zupy – jogurt grecki świetnie się do tego nada. Jeśli postawicie na śmietanę, pamiętajcie, że przed dodaniem do zupy trzeba ją zahartować. Oznacza to, że nie dodajemy śmietany bezpośrednio do gotującej się zupy, ponieważ może się zwarzyć. Najlepiej niewielką ilość zupy przelać do kubeczka, wymieszać ze śmietaną i dopiero wlać do pozostałej części zupy.
Zupa krem z pieczarek może być podawana z różnymi dodatkami. Polecamy zostawić sobie kilka przesmażonych pieczarek i dodać je pokrojone w plasterki do już gotowej zupy. Krem pieczarkowy świetnie komponuje się też z grzankami. Do ich przygotowania możemy w duchu less waste wykorzystać czerstwy chleb czy bułki. Kroimy je w kostkę i pieczemy skropione oliwą w piekarniku aż się zezłocą i będą chrupiące. Innym pomysłem jest pokrojenie chleba czy bułek na szerokie kromki, upieczenie, a następnie posmarowanie masłem czosnkowym. Możemy też zapiec chleb ze startym na tarce serem żółtym – do kremu pieczarkowego będzie świetnie pasować!
Komentarze