Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren za pomocą noża. Następnie rozgrzać na patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
2.Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
3.Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
4.Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami.
Komentarze