Krem z kukurydzy z nutą pikanterii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    1,5l bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    50g pestek dyni
    przyprawa chilli
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pesto Krem

Krem z kukurydzy z nutą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 1. Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren za pomocą noża. Następnie rozgrzać na patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować