Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny pomysł na mocno rozgrzewającą zupę, w której słodki smak marchewki idealnie komponuje się z bardzo aromatycznym imbirem. Rewelacyjny smak podkreśla odrobina pikanterii w postaci papryczki chilli.

  • 60 min

Składniki:

  • 900g marchewki
    2 cebule
    2 pietruszki
    3 cm świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    skórka i sok z 1/2 cytryny
    1 l bulionu drobiowego
    250ml soku z pomarańczy
    1 łyżka miodu
    szczypta mieszanki przypraw chilli
    50g masła

    Dodatkowo:
    80g słonecznika
    jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fh2243 1. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę drobno posiekać.






  • image-1u0ai19 2. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, posolić. Następnie dodać marchew, pietruszkę, starty imbir, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalać bulionem drobiowy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić chilli, sokiem z cytryny i miodem. Następnie zblenderować na krem.
  • image-0bq3foo 3. Krem marchewkowy podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować