Idealny pomysł na mocno rozgrzewającą zupę, w której słodki smak marchewki idealnie komponuje się z bardzo aromatycznym imbirem. Rewelacyjny smak podkreśla odrobina pikanterii w postaci papryczki chilli.
60 min
Składniki:
900g marchewki
2 cebule
2 pietruszki
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 l bulionu drobiowego
250ml soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
szczypta mieszanki przypraw chilli
50g masła
Marchewkowo – imbirowy krem z nutą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę drobno posiekać.
2.W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, posolić. Następnie dodać marchew, pietruszkę, starty imbir, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalać bulionem drobiowy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić chilli, sokiem z cytryny i miodem. Następnie zblenderować na krem.
3.Krem marchewkowy podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i jogurtem naturalnym.
Komentarze