Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg dyni piżmowej
    3 pomarańcze
    2 marchewki
    2 cebule
    1l bulionu drobiowego
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki mielonego kardamonu
    50g pestek dyni
    1 łyżka kremu balsamicznego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
  • Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu 2. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
  • 4. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
  • 5. Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować