Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy.
Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
2.Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
3.Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
4.Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
5.Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Komentarze