Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka i kremowa zupa z dyni z dodatkiem jabłek i tortellini

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg dyni
    -2 jabłka
    -duża cebula
    -2 łyżeczki curry
    -1/2 łyżeczki ostrej papryki
    -5 szklanek bulionu warzywnego
    -3 łyżki masła
    -tortelini
    -opcjonalnie: kilka świeżych listków szałwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić na kawałki, usunąć włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkroić od skóry, pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, grubo posiekać.
    Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, mieszając zeszklić. Dodać kawałki dyni i jabłka. Oprószyć curry i ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
    W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję tortellini. Udekorować szałwią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Tortellini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.

To może cię zainteresować