Kostka orzechowa z powidłami

  • wyświetlono: 3071 |
  • dodany do książki kucharskiej: 26 |
  • polecenia: 1

Uwielbiam to ciasto na różnych uroczystościach rodzinnych. Jest eleganckie i bardzo smaczne. Idealnie pasuje na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra czy karnawałowe szaleństwa.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

ciasto:
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 mały proszek do pieczenia
2 cukry waniliowe

Beza na ciasto:
6 białek
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki posiekanych orzechów

1 duże opakowanie kremu do karpatki lub wg.swojego przepisu.
0,5 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
2-3 łyżki oleju
1 kostka margaryny lub masła

2 słoiki powideł każdy po 400 gram
1 szklanka orzechów siekanych

polewa:
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki mleka

wymiar blachy 22cm/33cm

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kostka orzechowa z powidłami

  • ciasto1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  • ciasto2. Dzielimy na dwie części.
  • ciasto3. Wykładamy ciastem obie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • powidła 4. Na każde ciasto wyłóż powidła.
  • orzechy5. Posyp obficie posiekanymi orzechami obie blachy.
  • białka z orzechami6. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodaj 0,5 szklanki cukru. Po ubiciu dodaj orzechy i wymieszaj.
  • beza7. Wyłóż naszą beze na jeden spód ciasta i rozsmaruj.
  • ciasto8. Ciasto z bezą pieczemy 35minut, a ciasto z powidłami 25minut w 180 stopniach. Pamiętaj aby nie zdejmować papier z ciasta z bezą ponieważ łatwiej się nam będzie kładło ciasto gdy będziemy je składać.
  • krem9. Przygotuj krem wg.przepisu na opakowaniu kremu do karpatki lub swój ulubiony.
    Odlej pół szklanki zimnego mleka i wymieszaj w nim składniki na budyń. Resztę mleka zagotuj i wlej mleko z mąkami i olejem. Mieszaj i pozostaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj z tłuszczem.
    Jeśli lubisz dużo kremu polecam podwoić składniki na budyń.
  • ciasto10. Po wystudzeniu ciasta wyłóż krem na ciasto z powidłami.
  • ciasto-składanie11. Następnie na rozsmarowany krem połóż ciasto z bezą -tak aby beza była położona na krem.
  • ciasto-składnie12. W ten sposób mamy równe ciasto z wierzchu.
  • polewa13. Polewa: przepis w linku http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Porady

Ciasto najlepiej zrobić na dwa dni przed podaniem,ewentualnie można je skropić wodą smakową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapowidłabezakremorzechy włoskieurodzinyorzechyciasto świąteczneplacekWigiliaWielkanocpowidła śliwkowepolewa czekoladowakomuniaboże narodzeniejesieńkruchy spódcoś słodkiegochrzestimieninyrocznica ślubuwykwintne ciastoORZECHjesienne ciastociasto orzechoweciasto z beząeleganckie ciastoprzepis_miesiąca1000ciasto z powidłamiciasto orzechowe z powidłamiciasto z bezą orzechową
 

Komentarze

Podobne przepisy

złożony tort

Dodane przez: rene70

Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami

Niby wiele bezowych tortów ale...

kawowo-orzechowe kostki

Dodane przez: iziona

Kawowo-orzechowe kostki

Bardzo smaczne ciasto z wyraźnym...

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Kostka orzechowo-kakaowa (bez pieczenia)

Przepis znaleziony w starym zeszycie....

Piernik przekładany masłem orzechowym i powidłami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Piernik przekładany masłem orzechowym i powidłami

Przepyszny piernik na święta i...

Piernik z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: Netka

Piernik z powidłami śliwkowymi

Taki piernik piekę od bardzo dawna,i...

Piernik staropolski

Dodane przez: AnkaFiranka

Piernik staropolski dojrzewający z powidłami...

Ciasto przygotowałam 4 tygodnie...