Sernik z powidłami śliwkowymi "Kropka"

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Pyszny, mocno wilgotny sernik na bazie aromatycznych powideł śliwkowych, oraz puszysta masa serowa z wyczuwalnym dodatkiem skórki pomarańczowej suszonej. Przepis mojego pomysłu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    1/2 kostki maragryny złota palma
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1/2 opakowania cukru waniliowego

    Masa serowa:
    1 kg sera białego
    8 jajek
    1/2 kostki miękkiej margaryny
    1 szklanka cukru kryształu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    szczypta proszku do pieczenia

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kieliszka ciepłego mleka
    kilka kropel olejku cytrynowego

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych
    1 opakowanie skórki pomarańczowej krojonej - suszonej 20 g
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Sernik z powidłami śliwkowymi "kropka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnaitamy, wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieceznia. Spód ciasta smarujemy grubo powidłem śliwkowym. Podpiekamy spód ciasta z powidłem ok. 12 minut.
  • 2. Ser mielimy. Do sera dodajemy żółtka utarte z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wylewamy delikatne masę serową.
  • 3. Piec 60 minut w 160 stopniach. Składniki na lukier utrzeć.
  • 4. Po wystudzeniu ciasta polukrować sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować