Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i kwaskowatymi powidłami to moje ulubione połączenie smaków. Ciasto z powodzeniem można udekorować bakaliami i przygotować w formie mazurka ;)
Kostka kajmakowa z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder i sól. Posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki 21x23 cm. Upiec 3 blaty w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Ostudzić.
Kajmak warto lekko podgrzać, będzie się łatwiej rozprowadzał po cieście. Pierwszy blat posmarować połową kajmaku, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, położyć ostatni blat i wierzch posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałów. Odstawić w suche i chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Komentarze