Kostka kajmakowa z powidłami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i kwaskowatymi powidłami to moje ulubione połączenie smaków. Ciasto z powodzeniem można udekorować bakaliami i przygotować w formie mazurka ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąki pszennej

    200 g zimnego masła

    100 g cukru pudru

    szczypta soli

    2 jajka



    puszka masy kajmakowej

    słoik powideł śliwkowych

    3 łyżki płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kajmak Powidła

Kostka kajmakowa z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder i sól. Posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki 21x23 cm. Upiec 3 blaty w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Ostudzić.

    Kajmak warto lekko podgrzać, będzie się łatwiej rozprowadzał po cieście. Pierwszy blat posmarować połową kajmaku, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, położyć ostatni blat i wierzch posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałów. Odstawić w suche i chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować