Sernik z ziemniakami

4.48 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszny, wilgotny sernik z dodatkiem ziemniaków. Recepturę ciasta opracowałam sama. Ziemniaki gotowałam w mleku, po czym całość zmiksowałam na piure, przypominające nieco konsystencję budyniu. Odpowiednio uzupełniające się dodatki smakowe sprawiają, że sernik jest po prostu pyszny!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu (z wiaderka)
    500 g obranych ziemniaków
    1 i ½ szklanki mleka
    7 jajek
    250 g masła
    2/3 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    szczypta soli

    Polewa:
    2 tabliczki czekolady deserowej 45% kakao (2 x 100 g)
    2/3 szklanki mleka
    1 płaska łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.48 (213 ocen)

Sernik z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, zalać mlekiem (1 i ½ szklanki) i dodać szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować do miękkości (15 – 20 min), co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu ziemniaki razem z mlekiem zmiksować za pomocą blendera (masa będzie miała konsystencję przypominającą budyń).
  • Sernik z ziemniakami 2. Przygotować kruchy spód – mąkę i masło/margarynę przełożyć do miski. Jajka z cukrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Mieszankę dołożyć do zawartości miski i całość wymieszać dłonią na gładkie ciasto.
  • Sernik z ziemniakami 3. Masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch nakłuć. Formę z ciastem odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 min. Schłodzony spód podpiec (15 - 20 min) w temp. 180 st. C.
  • Sernik z ziemniakami 4. Ser przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przygotowane wcześniej ziemniaki, żółtka oddzielone od białek, uprzednio stopione i wystudzone masło, cukier zwykły oraz waniliowy, proszek budyniowy i aromat. Składniki zblendować. Białka (schłodzone – z lodówki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do zblendowanych składników i delikatnie wymieszać.
  • Sernik z ziemniakami 5. Masę wyłożyć na wstępnie podpieczony spód, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 min (180 st. C).
  • Sernik z ziemniakami 6. Wystudzić (najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 30 min).
  • 7. Przygotować polewę – żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. Następnie dodać połamaną czekoladę i, mieszając, podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy (nie gotować). Polewę lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia, następnie przechowywać w lodówce.

Porady

Sernik udekorować wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować