Sernik z ziemniakami

  • wyświetlono: 1118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, wilgotny sernik z dodatkiem ziemniaków. Recepturę ciasta opracowałam sama. Ziemniaki gotowałam w mleku, po czym całość zmiksowałam na piure, przypominające nieco konsystencję budyniu. Odpowiednio uzupełniające się dodatki smakowe sprawiają, że sernik jest po prostu pyszny!

P10
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
½ szklanki cukru
1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu (z wiaderka)
500 g obranych ziemniaków
1 i ½ szklanki mleka
7 jajek
250 g masła
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
szczypta soli

Polewa:
2 tabliczki czekolady deserowej 45% kakao (2 x 100 g)
2/3 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z ziemniakami

  • 1. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, zalać mlekiem (1 i ½ szklanki) i dodać szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować do miękkości (15 – 20 min), co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu ziemniaki razem z mlekiem zmiksować za pomocą blendera (masa będzie miała konsystencję przypominającą budyń).
  • Sernik z ziemniakami2. Przygotować kruchy spód – mąkę i masło/margarynę przełożyć do miski. Jajka z cukrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Mieszankę dołożyć do zawartości miski i całość wymieszać dłonią na gładkie ciasto.
  • Sernik z ziemniakami3. Masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch nakłuć. Formę z ciastem odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 min. Schłodzony spód podpiec (15 - 20 min) w temp. 180 st. C.
  • Sernik z ziemniakami4. Ser przełożyć do wysokiego naczynia, dodać przygotowane wcześniej ziemniaki, żółtka oddzielone od białek, uprzednio stopione i wystudzone masło, cukier zwykły oraz waniliowy, proszek budyniowy i aromat. Składniki zblendować. Białka (schłodzone – z lodówki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do zblendowanych składników i delikatnie wymieszać.
  • Sernik z ziemniakami5. Masę wyłożyć na wstępnie podpieczony spód, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 min (180 st. C).
  • Sernik z ziemniakami6. Wystudzić (najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 30 min).
  • 7. Przygotować polewę – żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. Następnie dodać połamaną czekoladę i, mieszając, podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy (nie gotować). Polewę lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia, następnie przechowywać w lodówce.

Porady

Sernik udekorować wg uznania.
KHWS_01-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataCiastożelatynatwarógbezakremczekoladaziemniakisernikDeserna słodkobudyńplacekWigiliaWielkanocświętamasakakaopolewa czekoladowamlekomasłoboże narodzeniecukier waniliowyna zimnopianaaromatycznykruchy spódkakaowywaniliowyśmietankowybudyń śmietankowyrumowyaromat rumowyz ziemniakamiwilgotnyprzepis_miesiąca1000deserowapiureziemniaki gotowane w mlekuz wiaderka

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z kisielową pianką

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik z kisielową pianką

Sernik jest bardzo fajny,dodatkowo...

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik dyniowy z figami

Pyszny dyniowy sernik na czekoladowym...

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Sernik na czekoladowym cieście...

sernik z masą koksową

Dodane przez: klementynka

sernik z masą kokosową

Ostatnio chęć na kokos i czekoladę...

Sernik zebra z borówkową pianką-rewelacyjny sernik na zimno

Dodane przez: katrinaM24

Sernik zebra z jagodami

Piękny i pyszny sernik na zimno...

Sernik z kaszą manną

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Sernik z kaszą manną

Zupełanie inny, ale również smaczny....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.