Ciasto z agrestem i bezą

  • wyświetlono: 8765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Słodko kwaśne kruche ciasto z agrestem i pianką. Obowiązkowe z sezonie agrestowym. Ciasto jest bardzo smaczne, kruche i aromatyczne. A do tego proste i szybkie w przygotowaniu.

AnetaJ
  • 1min
  • Średni

Składniki

Ciasto
480g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g masła
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Beza
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Oraz
2 łyżki bułki tartej
700-750g obranego agrestu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z agrestem i bezą

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką. Następnie krótko ciasto zagnieść. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30minuty.

    Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać i zrobić mały brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 12-15 minut. Należy uważać, aby za bardzo się nie przypiekło.
    Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą.

    Usunąć ogonki z agrestu, a następnie wymieszać go z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta.

    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze chwilę. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie szpatułką.

    Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta pokruszyć na wierzchu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 50 minut.
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisłodkie życiebezaw kilka chwilbudyńagrestkruche ciastotania kuchniaciasto z owocamiplacek z owocamiprosty przepismąka krupczatkaCiasto z agrestem i beząplacek z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Kruchy maślany spód w połączeniu...

Ciasto kruche z pianką i agrestem

Dodane przez: alaaa

Ciasto kruche z pianką i agrestem

Letni wypiek z owocami. Tym razem...

Szybkie ciasto z agrestem

Dodane przez: AnetaJ

Szybkie ciasto z agrestem

To szybkie i łatwe w przygotowaniu...

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Proste do wykonania, aromatyczne,...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE