Kolorowa piankowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka w kolorach tęczy oblana delikatną czekoladą to ciekawy pomysł na deser z galaretką w roli głównej. Piankowa babka świetnie prezentuje się na Wielkanocnym stole i z pewnością zachwyci naszych gości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 411g mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 galaretka gruszkowa
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa

    Polewa:
    80g mlecznej czekolady
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany 30%
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Pianka

Kolorowa piankowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowa piankowa babka 1. Każdą z galaretek (w osobnym naczyniu) zalać 250ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka całkowicie się rozpuściła, a następnie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Schłodzone mleko zmiksować na najwyższych obrotach około 4 minuty, (żeby lekko zgęstniało i się napowietrzyło).
  • 3. Następnie do każdej z galaretki wlać 1/3 masy mlecznej i dokładnie, energicznie wymieszać.
  • Kolorowa piankowa babka 4. Formę babki kolejno wypełnić na zmianę kolorowymi galaretkami wymieszanymi z masą mleczną, a następnie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • 5. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 6. Formę babki zanurzyć w gorącej wodzie na kilka sekund, a następnie odwrócić i wyjąć babkę z formy, przełożyć na talerz. Gotową babkę polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować