Babka w kolorach tęczy oblana delikatną czekoladą to ciekawy pomysł na deser z galaretką w roli głównej. Piankowa babka świetnie prezentuje się na Wielkanocnym stole i z pewnością zachwyci naszych gości.
Kolorowa piankowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek (w osobnym naczyniu) zalać 250ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka całkowicie się rozpuściła, a następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Schłodzone mleko zmiksować na najwyższych obrotach około 4 minuty, (żeby lekko zgęstniało i się napowietrzyło).
3.Następnie do każdej z galaretki wlać 1/3 masy mlecznej i dokładnie, energicznie wymieszać.
4.Formę babki kolejno wypełnić na zmianę kolorowymi galaretkami wymieszanymi z masą mleczną, a następnie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
5.Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
6.Formę babki zanurzyć w gorącej wodzie na kilka sekund, a następnie odwrócić i wyjąć babkę z formy, przełożyć na talerz. Gotową babkę polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać kolorową posypką.
Komentarze