KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki soku z cytryny
    skóra z 1/2 cytryny
    2 czubate łyżeczki kisielu truskawkowego
    2 łyżeczki kakao
    Dekoracja:
    sok z 1/2 cytryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki kakao
    maczek truskawkowy
    perełki ozdobne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Kolorowa babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Masę dzielimy na 3 części:
    Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy masę za pomocą łyżki.
    Do drugiej części dodajemy kisiel truskawkowy i dokładnie miksujemy. Przekładamy ja do formy na masę cytrynową, wyrównujemy.
    Do trzeciej części dodajemy kakao i miksujemy. Ostatnią część wykładamy na masę truskawkową, wyrównujemy.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie babkę wyjmujemy i studzimy.
  • 3. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy kakao przesiane przez sitko i ponownie mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitego lukru. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą, maczkiem truskawkowym i perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować