Babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje!
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
skóra z 1/2 cytryny
2 czubate łyżeczki kisielu truskawkowego
2 łyżeczki kakao
Dekoracja:
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
maczek truskawkowy
perełki ozdobne
Kolorowa babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Masę dzielimy na 3 części:
Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy masę za pomocą łyżki.
Do drugiej części dodajemy kisiel truskawkowy i dokładnie miksujemy. Przekładamy ja do formy na masę cytrynową, wyrównujemy.
Do trzeciej części dodajemy kakao i miksujemy. Ostatnią część wykładamy na masę truskawkową, wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie babkę wyjmujemy i studzimy.
3.Do miseczki wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy kakao przesiane przez sitko i ponownie mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitego lukru. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą, maczkiem truskawkowym i perełkami.
Komentarze