Kolorowa babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    300g cukru
    430g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    250ml oleju
    250ml wody
    3 łyżki kakao + 3 łyżki wody
    szczypta barwnika czerwonego i żółtego
    cukier puder do posypania
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki.
  • 2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2,0l. Kolejność kolorów dowolna, można również je wymieszać.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Gotową wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować