Kolorowa babka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowa,pachnąca i wilgotna babka w sam raz na świąteczny stół,bez dodatku sztucznych barwników.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
    300 g cukru kryształu
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 duże jajka
    150 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki kopiate proszku do pieczenia
    2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku
    4 łyżki zmiksowanego mango
    3 łyżki zmiksowanych truskawek
    na lukier:
    50 g cukru pudru
    1-2 łyżki soku z cytryny
    kolorowa posypka cukrowa
    kolorowe jajeczka z cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z owocami Babki

Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Następnie dodać sok z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,miksować do połączenia składników.
    Masę podzielić na mniej,więcej trzy równe części.
    Do pierwszej dodać zmiksowany szpinak i 50 ml oliwy,zmiksować na gładka masę.
    Do dwóch pozostałych zmiksowane mango i truskawki i po 50 ml oliwy,zmiksować.
  • 2. Foremką z kominkiem na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
    Następnie na spód wlać masę szpinakową,masę z mango i truskawkową.
    Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
    Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
  • 3. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polukrować babkę.
    Udekorować posypką i jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować