Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać żółtka, olejek waniliowy lub ekstrakt, ocet i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną piane i wmieszać do ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części, do pierwszej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki, a do trzeciej mak.
Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną keksówki nałożyć na spód najpierw jasne ciasto, na nie wyłożyć ciasto ciemne, a na wierzch wyłożyć ciasto z makiem.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
Porady
Ciasto można również podzielić na 4 części, do czwartej dodać czerwony kisiel, powstanie 4 kolorowa babeczka.
Komentarze