KOLOROWA WIELKANOCNA Babka

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Święta coraz to bliżej i wiosna również. Babka wychodzi naprawdę bardzo pyszna i bardzo ładna, chodź może się zdawać że przygotowanie jej jest trudne...to mówię Wam wcale takie nie jest na jakie się wydaje.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny np. "Kasia"
    2 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek klasy "L"
    szczypta soli
    0.5 szklanki oleju
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki suchego maku
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 kisiel żurawinowy lub truskawkowy bądź wiśniowy
    2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
    cukier puder do oprószenia
    forma do keksu 12 x 30 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kisiele

Kolorowa wielkanocna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOLOROWA WIELKANOCNA Babka 1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszysto. Następnie dodajemy po jednym z żółtek ciągle ucierając. Później dodajemy po trochu na przemian mąkę pszenną i olej. Nie zapomnijmy dodać proszku do pieczenia. Po dodaniu mąki, oleju i proszku do pieczenia dodajemy ubite na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łyżką łączymy pianę z białek z utartym ciastem, aż do połączenia się składników.
    Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części.
    Do pierwszej dodajemy suchy mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej ostatniej budyń. Każdą część dokładnie mieszamy.
    Keksówkę 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia - możemy użyć też formy do babki, i układamy kolejno warstwy:
    - pierw ciasto z makiem
  • KOLOROWA WIELKANOCNA Babka 2. - następnie ciasto z kakao
  • KOLOROWA WIELKANOCNA Babka 3. - kolejno ciasto z kisielem
  • KOLOROWA WIELKANOCNA Babka 4. - na końcu ciasto z budyniem
  • KOLOROWA WIELKANOCNA Babka 5. Każdą warstwę zawsze dokładnie wyrównujemy przed nałożeniem kolejnej. Tak przygotowane ciasto pieczemy 60 min. w temp 180'C
    Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
    Możemy też polać polewą jeśli tak bardziej wolimy.

Porady

wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Kisiel Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować