Kokosowa zupa curry z paluchami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy 30 minut. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Zupę zrobiłam z tego co miałam w lodówce. Bo zaletą jej jest to że można ją modyfikować w zależności od tego co mamy. Pogoda nas nie rozpieszcza więc ta zupa jest idealna na pochmurne zimne dni. Jest to zupa samo zdrowie i robię ją też na wynos do pracy na lunch. Paluchy cebulowe idealnie do niej pasują. Są tak chrupiące i aromatyczne że zupa jeszcze bardziej zyskuje na smaku.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula

    1 papryka czerwona

    1 marchewka

    1 korzeń pietruszki

    1 kawałek korzenia selera

    20 dkg pieczarek

    1/2 papryczki chili

    1 cukinia

    olej rzepakowy

    sól, pieprz

    1/2 łyżeczki papryki wędzonej

    2 łyżki pasty curry

    300 ml mleczka kokosowego

    paluchy cebulowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry z kurczakiem

Kokosowa zupa curry z paluchami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram. Seler, korzeń pietruszki, paprykę kroję w kostkę. Marchewkę, cukinię, pieczarki w plastry. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam pokrojoną cebule i drobno. Dodaję wszystkie warzywa za wyjątkiem cukinii i chwil e przesmażam. Wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Na końcu dodaję cukinię i gotuję jeszcze dwie minuty. Dodaję pastę curry, paprykę wędzoną, mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem, chili. Chwilę gotuję. Zupę podaję z paluchami cebulowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować