Wegańskie batat curry z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszne wegańskie, intensywnie doprawione danie obiadowe, podawane z ryżem i kolendrą.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g odsączonej, ugotowanej ciecierzycy (np. ze słoika)
    1 batat, około 300 g
    1 sztuka żółtej papryki
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    400 ml mleka kokosowego
    125 ml bulionu warzywnego
    10 g przyprawy curry
    papryka ostra
    papryka słodka
    papryka wędzona
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
    świeża kolendra
    ryż basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wegańskie batat curry z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obranego batata kroimy na małą kostkę, a paprykę w paski. Drobno siekamy cebulę i szklimy ją na rozgrzanym oleju kokosowym na głębokiej patelni lub w garnku. Dodajemy paprykę, batata, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę curry. Zalewamy mlekiem kokosowym, bulionem i obficie doprawiamy paprykami, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, około 25-30 minut. Podajemy z ryżem basmati, kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Porady

Danie można przygotować w wersji mięsnej z piersią kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować