Uwielbiam knedle z owocami ale ze śliwkami smakują mi najbardziej, gotowane w wywarze z dodatkiem cynamonu nabrały ciekawego smaku. Polecam póki sezon śliwkowy w pełni.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 duże jajka
mąka ziemniaczana
śliwki
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru kryształu
masło
Knedle ze śliwkami w cynamonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować lub te z poprzedniego dnia zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajka, wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Urywać kawałki ciasta i włożyć śliwkę, zlepiać tworząc kulkę.
2.Wodę zagotować z cynamonem oraz cukrem kryształem, gotować knedle ok 8 minut. Podawać polane stopionym masełkiem i posypane cukrem kryształem.
Komentarze