Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne domowe knedle z ugotowanych ziemniaków wypełnione pysznymi śliwkami. Najlepiej smakują podawane ze śmietaną i cukrem lub bułką tartą.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    500 - 700 g śliwek węgierek
    około 200 - 250 g mąki pszennej
    sól
    Opcjonalnie: śmietana i cukier do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy przez praskę. Studzimy.

    2. Śliwki myjemy, nacinamy i usuwamy z nich pestki.

    3. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Zagniatamy.

    4. Formujemy ciasto w formie wałka o średnicy około 3 cm. Kroimy go na kawałeczki, które rozpłaszczamy na dłoni w małe placuszki.

    5. Na środku placuszka umieszczamy śliwkę i zlepiamy dokładnie brzegi formując je w kulki.

    6. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i dodajemy sól.

    7. Do gotującej się wody wrzucamy knedle partiami. Gdy woda ponownie się zagotuje przykręcamy ogień i gotujemy około 3-5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnie.

    8. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Polewamy śmietaną z cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować