Knedliki czeskie z wybornym wołowym gulaszem

4.29 (250 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Knedliki czeskie to bardzo proste do zrobienia drożdżowe placki. Świetnie smakują z gulaszem wołowym. Warto podać do nich także surówkę, chociaż Czesi nie zawsze to robią. Knedliki można też jeść na słodko, ponieważ smakują jak drożdżowe bułeczki. Wystarczy posmarować je dżemem lub kremem czekoladowym. Knedliki to ciekawe danie z kuchni naszych bliskich sąsiadów, które z pewnością warto wprowadzić do swojego repertuaru. Sprawdź przepis na knedliki czeskie!

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    2 małe jajka
    250-300 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    1 malutka drobniutko pokrojona kajzerka
Wystaw ocenę:

4.29 (250 ocen)

Zobacz również:

Knedle Knedliki Dania główne

Knedliki czeskie z wybornym wołowym gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sylwia Szerszeń 1. Mąkę przesiać do dużej miski. W osobnej małej miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć. Odstawić na 15 minut.
  • Sylwia Szerszeń 2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, sól, olej, kajzerkę i około 250 ml mleka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Podsypywać mąką i wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od miski. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski. Wierzch ciasta oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 60 -120 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać.
  • 3. Następnie podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o grubości bagietki i odłożyć na około 15 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. W tym czasie do szerokiego, dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości, posolić i zagotować. Wkładać kolejno po jednej bułce i gotować około 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Przy wyciąganiu stopniowo odkrywać pokrywkę, do całkowitego jej ściągnięcia. Delikatnie wyciągnąć gotowe ciasto. Odłożyć na deseczkę. Kroić jak bułkę. Podawać z gulaszem.
    Gotować pojedynczo.
    Porcja 6 osób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże
18-25 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

Knedliki – przepis prosty

Co to są knedliki czeskie? Kiedy po raz pierwszy słyszymy słowo „knedliki” kojarzy nam się ono z naszymi polskimi knedlami. Tymczasem knedliki i knedle to zupełnie nie to samo. Knedliki bowiem to nie kluski z nadzieniem, najczęściej owocowym w środku, a drożdżowe placuszki podawane do mięsa. Knedliki w Czechach pełnią tę samą rolę co u nas ziemniaki czy kopytka. 

Knedliczki, bo tak też bywają nazywane, zwykle serwowane są z zawiesistymi sosami i gulaszami. Często jako dodatek Czesi podają kapustę duszoną. Co ciekawe knedliki popularne są nie tylko w Czechach, ale również na Słowacji. 

Czeskie knedliki najlepiej podawać na dużym półmisku. Na jednym półmisku serwujemy knedliki, w osobnym naczyniu gulasz. Przy większej liczbie osób preferujemy taki właśnie sposób podania, ponieważ każdy biesiadnik może wtedy sam określić, jak dużą porcję chce zjeść. Możemy też od razu nałożyć knedliki na talerz i polać sosem. 

Jak zrobić czeskie knedliki?

Knedliki robi się na dwa sposoby. Do ich przygotowania możemy użyć jako bazy mąki pszennej, tak jak w powyższym przepisie. Innym sposobem na zrobienie knedlików jest użycie ugotowanych ziemniaków. Tym, co różni knedliki od drożdżowych wypieków, a zbliża do klusek jest fakt, że ciasto gotuje się we wrzącej wodzie. Zazwyczaj uformowane jest w walec, który następnie po ugotowaniu tnie się na grubsze plasterki.

Czeskie knedle często określane są jako knedliki bułczane. Mimo, że to tylko jeden z rodzajów knedlików, z pewnością jest najpopularniejszy. Charakterystyczna struktura ciasta, która przypomina drożdżową bułkę sprawia, że knedliki świetnie chłoną sos. Warto pamiętać, że knedle czeskie są jedynie dodatkiem do dania, a nie stanowią głównej jego części. W Czechach można spotkać się także z knedlikami, które podobne są do naszych knedli. Z ciasta na knedliki formuje się kule z nadzieniem w środku. Najczęściej nadzienie jest mięsne bądź owocowe. Nieważne w jakiej formie, knedliki smakują wyśmienicie! Sami się przekonajcie.
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować