Knedliki czeskie z wybornym wołowym gulaszem

  • wyświetlono: 13535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Knedliki czeskie to bardzo proste do zrobienia drożdżowe placki. Świetnie smakują z gulaszem wołowym. Warto podać do nich także surówkę, chociaż Czesi nie zawsze to robią. Knedliki można też jeść na słodko, ponieważ smakują jak drożdżowe bułeczki. Wystarczy posmarować je dżemem lub kremem czekoladowym. Knedliki to ciekawe danie z kuchni naszych bliskich sąsiadów, które z pewnością warto wprowadzić do swojego repertuaru. Sprawdź przepis na knedliki czeskie!

IMG_20191026_080709
  • 6 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
2 małe jajka
250-300 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 malutka drobniutko pokrojona kajzerka

Sposób przygotowania przepisu:

Knedliki czeskie z wybornym wołowym gulaszem

  • Sylwia Szerszeń1. Mąkę przesiać do dużej miski. W osobnej małej miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć. Odstawić na 15 minut.
  • Sylwia Szerszeń2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, sól, olej, kajzerkę i około 250 ml mleka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Podsypywać mąką i wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od miski. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski. Wierzch ciasta oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 60 -120 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać.
  • 3. Następnie podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o grubości bagietki i odłożyć na około 15 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. W tym czasie do szerokiego, dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości, posolić i zagotować. Wkładać kolejno po jednej bułce i gotować około 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Przy wyciąganiu stopniowo odkrywać pokrywkę, do całkowitego jej ściągnięcia. Delikatnie wyciągnąć gotowe ciasto. Odłożyć na deseczkę. Kroić jak bułkę. Podawać z gulaszem.
    Gotować pojedynczo.
    Porcja 6 osób.

Knedliki – przepis prosty

Co to są knedliki czeskie? Kiedy po raz pierwszy słyszymy słowo „knedliki” kojarzy nam się ono z naszymi polskimi knedlami. Tymczasem knedliki i knedle to zupełnie nie to samo. Knedliki bowiem to nie kluski z nadzieniem, najczęściej owocowym w środku, a drożdżowe placuszki podawane do mięsa. Knedliki w Czechach pełnią tę samą rolę co u nas ziemniaki czy kopytka. 

Knedliczki, bo tak też bywają nazywane, zwykle serwowane są z zawiesistymi sosami i gulaszami. Często jako dodatek Czesi podają kapustę duszoną. Co ciekawe knedliki popularne są nie tylko w Czechach, ale również na Słowacji. 

Czeskie knedliki najlepiej podawać na dużym półmisku. Na jednym półmisku serwujemy knedliki, w osobnym naczyniu gulasz. Przy większej liczbie osób preferujemy taki właśnie sposób podania, ponieważ każdy biesiadnik może wtedy sam określić, jak dużą porcję chce zjeść. Możemy też od razu nałożyć knedliki na talerz i polać sosem. 

Jak zrobić czeskie knedliki?

Knedliki robi się na dwa sposoby. Do ich przygotowania możemy użyć jako bazy mąki pszennej, tak jak w powyższym przepisie. Innym sposobem na zrobienie knedlików jest użycie ugotowanych ziemniaków. Tym, co różni knedliki od drożdżowych wypieków, a zbliża do klusek jest fakt, że ciasto gotuje się we wrzącej wodzie. Zazwyczaj uformowane jest w walec, który następnie po ugotowaniu tnie się na grubsze plasterki.

Czeskie knedle często określane są jako knedliki bułczane. Mimo, że to tylko jeden z rodzajów knedlików, z pewnością jest najpopularniejszy. Charakterystyczna struktura ciasta, która przypomina drożdżową bułkę sprawia, że knedliki świetnie chłoną sos. Warto pamiętać, że knedle czeskie są jedynie dodatkiem do dania, a nie stanowią głównej jego części. W Czechach można spotkać się także z knedlikami, które podobne są do naszych knedli. Z ciasta na knedliki formuje się kule z nadzieniem w środku. Najczęściej nadzienie jest mięsne bądź owocowe. Nieważne w jakiej formie, knedliki smakują wyśmienicie! Sami się przekonajcie.
 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

knedleknedlikiknedliki czeskie

Komentarze

Podobne przepisy

placek

Dodane przez: antrea

placek z paprykowym gulaszem

Klasyczny placek ziemniaczany z...

Kurczak w gulaszu z bakłażana

Dodane przez: BARB

Kurczak w gulaszu z bakłażana

Piersi z kurczaka w aromatycznym...

kluski śląskie z gulaszem

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie z gulaszem

Uwielbiam dania mączne na różne...

gulasz z kopytkami

Dodane przez: aniulek123

KOPYTKA Z GULASZEM

W sam raz na jesienny obiadek:)

gulasz z ziemniaczkami smażonymi

Dodane przez: klementynka

smażone ziemniaczki z gulaszem

Proste i smaczne danie obiadowe....

Zapiekane ziemniaki z pysznym aromatycznym gulaszem.

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Gniazdo ziemniaczane z gulaszem "

Zapiekane ziemniaki z pysznym aromatycznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE