Babcine knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Śliwki opłukać i wydrylować.
2.Ciasto podzielić na trzy części a następnie uformować trzy wałki i każdy pociąć jak kopytka (4-5cm).
3.Każdą cześć uklepać na placek na środek kładąc wydrylowaną śliwkę, dokładni zlecić i uformować kulę.
4.Ulepione kule partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, co zapobiega sklejaniu się knedli. Gotować ok 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Wierzch oprószyć cynamonem.
Komentarze