Knedle z mięsem mielonym

4.4 (215 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Obiady na bazie ciasta ziemniaczanego często goszczą u mnie w domu (kopytka, knedle, paluszki). Knedle lubią wszyscy, dzieci z owocami, a mąż woli z mięskiem:). Dlatego robie je w różnych odsłonach z różnymi nadzieniami!!!

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 60 dag ziemniaków ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych,
    • Szczypta soli,
    • 1 jajko,
    Nadzienie:
    • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • 0,5 cebuli,
    • Olej do smażenia,
    • 0,5 czerstwej bułki,
    • Mleko do namoczenia bułki,
    Dodatkowo:
    • 5 plasterków wędzonego boczku,
    • Szczypiorek do podania (mały pęczek)
Wystaw ocenę:

4.4 (215 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne Ciasto

Knedle z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki praz sól.
  • gotowe ciasto 2. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto.
  • nakładanie nadzienia 3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
    Na każde koło wykładamy porcje nadzienia. Zawijamy boki do góry i sklejamy je.
  • uformowane knedle 4. Formujemy knedle.
  • gotowanie 5. Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym szczypiorkiem.
  • Smażenie 6. NADZIENIE:Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Mięso wykładamy na podsmażoną cebulę i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Tak przygotowany farsz studzimy.
    Przestudzonym napełniamy knedle.
  • 7. Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Szczypiorek siekamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować