Obiady na bazie ciasta ziemniaczanego często goszczą u mnie w domu (kopytka, knedle, paluszki). Knedle lubią wszyscy, dzieci z owocami, a mąż woli z mięskiem:). Dlatego robie je w różnych odsłonach z różnymi nadzieniami!!!
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag mąki,
• 60 dag ziemniaków ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych,
• Szczypta soli,
• 1 jajko,
Nadzienie:
• 40 dag mięsa mielonego wieprzowego,
• 2 ząbki czosnku,
• Pieprz, sól do smaku,
• 0,5 cebuli,
• Olej do smażenia,
• 0,5 czerstwej bułki,
• Mleko do namoczenia bułki,
Dodatkowo:
• 5 plasterków wędzonego boczku,
• Szczypiorek do podania (mały pęczek)
Knedle z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki praz sól.
2.Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto.
3.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Na każde koło wykładamy porcje nadzienia. Zawijamy boki do góry i sklejamy je.
4.Formujemy knedle.
5.Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym szczypiorkiem.
6.NADZIENIE:Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Mięso wykładamy na podsmażoną cebulę i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Tak przygotowany farsz studzimy.
Przestudzonym napełniamy knedle.
7.Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Szczypiorek siekamy.
Komentarze